10 Ocak 2010 Pazar

"Proje"

Projenin İsmi:( hakkında herkes düşündüğünü yazabilir arasından bir seçim yaparız. Alelade birşey yazmak istemedim)

Proje alanı: İstanbul / Beşiktaş / Abbasağa Mahallesi / Barbaros Bulvarı / Yıldız Teknik Üniversitesi

Proje özeti: Beşiktaş ilçesinde Barbaros Bulvarı, Abbasağa mahallesi ve Beşiktaş merkez olarak sınıflandırılan bölgelerle dolaylı ya da direkt ilişki halinde bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi 1911 yılından beri ikamet ettiği Barbaros bulvarından taşınma sürecine girmiştir. Bu taşınma sürecinden etkilenen gruplar arasında Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra yıllardır bölgede yaşayan bazı meslek grupları ve bölge halkı ön plana çıkmaktadır. Bu etkileşimden yola çıkan Sanat ve Tasarım Fakültesi öğrencileri, Beşiktaş ilçesinde Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ilişkide bulunduğu alanların bu taşınma hakkındaki görüşlerini yazılı ve görsel malzemelerle bir araya getirerek bir sergi gerçekleştireceklerdir.

Projenin amacı ve hedefleri: Beşiktaş ilçesinde 1911 yılından beri bulunan ismini Yıldız semtinden almış olan Yıldız Teknik Üniversitesi, merkezden uzakta ve yapım aşamasında bulunan Davutpaşa Yerleşkesi’ne taşınma sürecine girmiştir. Bu süreçten etkilenen, Üniversite ile ilişki halinde bulunan bölgeler arasından belirlenen bir grup ile Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilecek anketlerin ve kayıt altına alınacak görüşmelerin derlenmesiyle gerçekleşecek sergi ile bölgede taşınmanın yarattığı sorunsal gözler önüne serilecektir.

· Seçilen grubun Yıldız Teknik Üniversitesi’nin taşınması hakkındaki tepkilerini,

· Üniversite ve çevresinin bu süreçten nasıl etkilendiğini gözlemlemek projenin ana hedefleridir.

Proje gerekçesi: Merkezden uzakta bulunan ve yapılanma sürecinin devam ettiği Yıldız Teknik Üniversitesi’ne bağlı Davutpaşa Yerleşkesi birçok yetersizliği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Henüz yeterli oluşuma sahip olmayan bölgede yaşanan yapılandırma çalışmaları devam etmekte. Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Metalürji Fakültesi, İnşaat Fakültesi gibi popülâsyonu yüksek birçok Fakülteyi içinde barındıran yerleşkede binaların azlığı ve yerleşim planındaki eksiklikler henüz tamamlanmamış durumda.

Bunlarla birlikte sosyal yaşamdan söz etmenin imkânsız olduğu yerleşke çevresinde öğrencilerin temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri mekânlara da rastlanmıyor. Bunun gibi birçok yetersizliğin bulunduğu Davutpaşa Yerleşkesi’ne Sanat ve Tasarım Fakültesi de dâhil edilmeye zorlanmakta. Bu proje ile taşınma sürecinden etkilenen Sanat ve Tasarım Fakültesi öğrencileri ve Beşiktaş ilçesinden seçilen bir grup, yaşanan bu sürecin yarattığı ve yaratacağı durumlara tarafsız tavırlarını göstereceklerdir.

Projeden doğrudan ya da dolaylı yoldan fayda sağlayacak gruplar: Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğrencileri ile Beşiktaş ilçesinin farklı bölgelerinde, üniversite ile ilişki içerisinde bulunan farklı meslek gruplarına sahip halk.

Fayda sağlayan grupların neden seçildiği: Taşınma sürecinden birincil olarak etkilenen öğrencilerin sürecin etkilediği diğer mekânlarla ilişki kurmasını sağlayarak taşınma durumun önemine dikkat çekilmesini sağlamak.

Uygulama Adımları:

· Beşiktaş İlçesi’nde Abbasağa Mahallesi, Barbaros Bulvarı ve Beşiktaş çarşıda Yıldız Teknik Üniversitesi ile ilişki halinde bulunan grupların belirlenmesi. Aralarından 40 tanesinin seçilmesi ve görüşmeye gidecek grupların belirlenmesi.

· Seçilen gruplara okunacak metnin hazırlanması, anket sorularının belirlenmesi, afiş tasarımı, basımı ve okuyuculara dağıtılması

· Görüşme yapılan mekanlara tasarlanan afişlerin asımı

· Yapılan çekimlerin kurgulanması, anketlerin sonuçlarının toparlanması ve sergi için hazırlanması projenin uygulama adımlarını oluşturmaktadır.

Elimden gelen bu, herkese kolay gelsin.

1 yorum:

  1. senin o ellerin var ya dert görmesin :)
    bence projenin adı YILDIZ TAŞINIYOR olmalı.

    YanıtlaSil